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The VAT treatment of Legal Aid Agency contingency payments to barristers. 

Note from the Bar Council’s Taxation Panel.   

10 July 2025. 

 

1.   Status of this note 

 

The Taxation Panel of the Bar Council’s Remuneration Committee, chaired by Richard 

Vallat KC, is a group of tax barristers, and accountants (from: Place Campbell 

Chartered Accountants; Philip Friede & Co Chartered Accountants; and Citroen Wells 

Chartered Accountants). We produce a Taxation Handbook: 

 https://www.barcouncilethics.co.uk/documents/taxation-handbook/  

This note is a supplement to the assistance provided in the Handbook.  

 

The Bar Council does not give tax advice or legal advice. This note is not tax advice 

and barristers should speak to their accountant regarding their personal tax situation. 

 

2.   Background 

 

The Legal Aid Agency (LAA) has suffered a cyber attack, and it is currently unable to 

process the civil / family legal aid billing of barristers. The LAA have therefore set up 

a contingency payment option. The latest version of the LAA Guide is here: 

https://assets.publishing.service.gov.uk/media/6855656735070b6957ab902a/Continge

ncy_Payment_-_Providers_Guide_Version_1.4.pdf  

 

We have been asked to help barristers to understand the VAT implications of 

receiving these contingency payments. 

 

3.   LAA contingency payments and VAT 

 

VAT is generally due on barrister’s fees at the earliest of (a) when the fee in respect of 

services is received by a barrister; or (b) when a barrister issues a VAT invoice in 

respect of those services.  This is called the “tax point”.  (See further Regulation 92 of 

the VAT Regulations 1995 (SI 1995/2518) and VAT Notice 700/44 explaining the special 

time of supply rules for barristers). 

 

https://www.barcouncilethics.co.uk/documents/taxation-handbook/
https://assets.publishing.service.gov.uk/media/6855656735070b6957ab902a/Contingency_Payment_-_Providers_Guide_Version_1.4.pdf
https://assets.publishing.service.gov.uk/media/6855656735070b6957ab902a/Contingency_Payment_-_Providers_Guide_Version_1.4.pdf
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The tax point for LAA contingency payments depends on (a) whether and when an 

invoice is issued and (b) whether the contingency payments are treated as loans, or a 

prepayment for legal services.   

 

If an invoice is issued before payment (whether of a contingency payment or a fee), 

VAT will become due, regardless of whether and when the invoice is paid. 

 

In respect of the second question, one argument is that contingency payments should 

be treated as loans because (i) the contingency payments are not directly connected to 

any ongoing services that are provided; and (ii) the contingency payments must be 

recouped once the period of system outage has been resolved. On this basis, there 

would be no tax point (and therefore no need to account for VAT) unless and until an 

invoice is issued in respect of particular legal services. A VAT invoice would only 

need to be issued when the LAA has resolved the system outage. In practice, the 

payment of those invoices will be set off against contingency payments that have been 

made, so barristers should save a proportion of the contingency payments so that they 

can settle this future VAT liability. 

 

However, we understand that HMRC take the alternative view, namely that the 

contingency payments are received in respect of services, and therefore should be 

brought into account for VAT purposes. On this basis, a VAT invoice should be issued 

in respect of each contingency payment received and an adjustment may be required 

when the correct fees are calculated in due course. 

 

This approach may also be administratively simpler, in that chambers may prefer to 

treat contingency payments as income for the purposes of calculating contributions 

etc.  If the contingency payments are treated as payments for services, the same figures 

could be used for VAT. 

 

For the avoidance of doubt, the difference in treatment will only affect the time at 

which VAT falls due, not the overall amount of VAT.   
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