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Solicitors’ firms – barristers as partners 

Purpose: To advise barristers of their professional obligations in 

relation to this subject 

Scope of application: All practising barristers 

Issued by:   The Ethics Committee 

Last reviewed:  January 2023 

Status and effect: Please see the notice at end of this document. This is 

not “guidance” for the purposes of the BSB Handbook 

I6.4. 

 

Q. I am an employed barrister working for a firm of solicitors. I have been invited 

to become a partner. Am I able to do so? 

A. Yes, you are able to become a partner in a firm of solicitors.  

There is no prohibition on acting as a partner in a firm of solicitors.  However, you 

should take care in relation to in which capacity you are supplying legal services, 

and to ensure: 

• That your practising certificate accurately reflects in which capacity you are 

acting; and 

• That if you are practising in a dual-capacity that you comply with the 

requirements of rS18 in respect of putting in place a protocol for avoiding or 

resolving conflicts of interests and duties. 

The BSB Handbook rS16 allows you to supply legal services to the public in the 

following capacities: 



 

 

2 

1. As a self-employed barrister, subject to the limitations imposed by 

Section 3. B3 

2. As a BSB entity, subject to the limitations imposed by Section 3. B4 

3. As a manager of a "BSB entity" or as an "employed barrister (BSB 

entity)", subject to the limitations imposed by Section 3. B5 

4. As a manager of an "authorised (non-BSB) body" or as an "employed 

barrister (authorised non-BSB body)", subject to the limitations imposed by 

Section 3. B6 

5. As an "employed barrister (non-authorised body)", subject to the 

limitations imposed by Section 3. B7, or 

6. As a registered European lawyer in any of the above capacities, in 

which case the equivalent limitations that would have applied if you were 

practising as a barrister shall apply to your practice as a registered European 

lawyer. 

The word "manager" is defined in the Handbook in the same way as in s.207 of the 

Legal Services Act 2007 and includes a member of an LLP and a partner in a 

partnership.  Accordingly a partner in a solicitors’ firm regulated by the SRA would 

be a 'manager' of an ‘authorised (non-BSB) body’. 

The precise provisions which apply to barristers practising as managers or 

employees of authorised (non-BSB) bodies are set out in the BSB Handbook rS35-39. 

In particular, you must comply with the rules of the Approved Regulator or 

licensing authority of the authorised (non-BSB) body. For example, if you are a 

partner in a solicitors' partnership or member of an LLP practising as a firm of 

solicitors you must comply with the rules of the SRA as its Approved Regulator.  For 

example, the SRA will usually require a (non-dual qualified) barrister partner in a 

firm of solicitors to hold a BSB issued practising certificate.  That would mean that 

the barrister is practising as a barrister, even when they supply legal services as a 

manager of the firm of solicitors; see rS9.4. 

In practising as a barrister an individual must always have a practising certificate; 

see rS8.1.  As noted above, you should be careful to ensure that your practising 

certificate is correct in authorising you to act as a self-employed barrister, employed 

barrister, and/or manager of an authorised (non-BSB) body (or otherwise) as the case 

may be.  If you are practising in more than one capacity then all of those capacities 

should be recorded on your practising certificate, and you should comply with the 

requirements of rS18 in relation to agreeing protocols to avoid conflicts of interests 

or duties.  NB: This is usually referred to as practising in a ‘dual capacity’ (see, for 
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example, rS20), although in theory it could apply to practice in more than two 

capacities; see rS18.  The Bar Council has produced a document entitled “Dual-

Capacity Practice Protocol” to assist in this respect.  

 

Important Notice 

This document has been prepared by the Bar Council to assist barristers on matters 

of professional conduct and ethics. It is not “guidance” for the purposes of the BSB 

Handbook I6.4, and neither the BSB nor a disciplinary tribunal nor the Legal 

Ombudsman is bound by any views or advice expressed in it. It does not comprise 

– and cannot be relied on as giving – legal advice. It has been prepared in good faith, 

but neither the Bar Council nor any of the individuals responsible for or involved in 

its preparation accept any responsibility or liability for anything done in reliance on 

it. For fuller information as to the status and effect of this document, please see here. 

 

https://www.barcouncilethics.co.uk/documents/dual-capacity-practice-protocol/
https://www.barcouncilethics.co.uk/documents/dual-capacity-practice-protocol/
http://www.barcouncilethics.co.uk/important-information-disclaimer/

